Een boek

Een boek, echt waar! Nooit gedacht, dat dit nog eens uit mijn vingers zou rollen. Het is nog niet klaar: er ligt nog redigeerwerk en ik heb het gevoel dat er nog een drie of vier verhalen van dieren bijkomen.

Bij de lezingen van de dieren, viel me steeds op dat de dieren een eigen verhaal hebben wat zo een menselijke emotie raken kan. Zij leggen de emotie uit op een manier, dat die emotie toegankelijker wordt voor de mensen. Neem bijvoorbeeld als beleving het onderwerp “spelen”. Jij en ik kunnen het samen over spelen hebben. Maar wat is nou écht spelen, het gevoel dat je compleet uit je dak gaat en je geen zorgen maakt over hoe je haar zit, dat je hemd uit je broek is geschoten en wat een ander van je denkt? Dat kan ik je niet vertellen, maar dat kan wel een hond die echt weet wat spelen is. Hieronder zie je haar op de tekening.

En zo zijn er zoveel verhalen die ik heb mogen opschrijven waarvan ik denk hee, wij mensen kunnen daar wat mee. De geit Mekkertje die zo bescheiden is. Wij mensen vinden bescheidenheid doorgaans een hele mooie eigenschap. Maar wat is bescheidenheid dan? En zou bescheidenheid ook niet kunnen betekenen, dat je altijd aan het einde van de rij staat? Al die verhalen van de dieren, zijn in feite wijsheden die de moeite lonen daar zelf eens over te lezen, in te voelen, en over na te denken wat jij er nou eigenlijk zelf van vindt. Wat dat betekent in jouw leven. En wat zou je doen, als je het verhaal gevoeld hebt, begrepen hebt?

(op de volgende pagina kun je verder lezen)