Mijn gidsen

Gidsen, begeleiders, leraren, ze zijn overal. En geloof me, dat ze je zeker willen helpen. Vroeger dacht ik, dat er alleen gidsen bestonden vanuit de geestelijke wereld, en dat je in je leven één gids bij je hebt. Ik dacht nog wel eens: dat is ook saai, je hele leven bij één iemand zijn! Nu weet ik, dat ieder mens vanuit die wereld meerdere gidsen en leraren heeft. Die allemaal een eigen stukje hebben in jouw leven, of een speciaal thema, waarmee ze je van dienst willen zijn. Zij werken nauw samen met elkaar en met een hoofdgids, en een mooie tekst over wie ze zijn en wat ze doen kreeg ik van Koos Nijholt en wat hij schreef is dit.

Gidsen en leraren hoeven niet per definitie onstoffelijk te zijn. Hoe vaak komt het niet voor, dat je mag leren van een buurvrouw, of hulp krijgt uit een totaal onverwachte hoek? Of dat als je terugkijkt in je leven, je ineens ziet welke persoon je echt gegidst heeft op je eigen pad? Je weet wel, van die mensen waar je gewoon een gesprekje mee voert, en die je een eye-opener geven waar je jaren mee vooruit kunt. Zo leren we allemaal van elkaar. Jij van mij, en ik van jou.

Het mooie van met je gidsen samen gidsentekeningen maken, is dat ik mijn eigen gidsen ook op papier heb mogen zetten. Met dank aan hen, want reken maar dat ze geduld hebben met zo’n eigenwijze nuchtere als ik!


De meest linkse ken ik van naam als Eva, en haar zie ik het vaakst in het gewone dagelijkse leven. Ik heb vage herinneringen van haar aan mijn bed als kind toen ik ziek was. Zij leidt mij steeds op weg in de afspraken die ik heb, en laat zich dan nuchter zien zoals naast mij in de auto. Verbintenissen met mijn ooit-sjamanenpad komen via de mevrouw ernaast. Een guitig type maar o zo precies in wat ze zeggen wil. De derde mevrouw is er alleen als ik verhalen schrijf, of als er gedichten tevoorschijn komen. Een introvert en rustig type, met veel meer geduld als ik. De meest rechtse ken ik van naam als Annabel en gidst mij in de tekeningen. Erg rap van spreken is zij tijdens het tekenen, en met veel humor in het kleine. Ze kan vanalles tegelijk en dat doe ik dan dus ook maar. Voor de channelings is er weer iemand anders, en daar ben ik zoetjesaan mee aan het verkennen wat de weg is om te gaan. Op mijn gemak, daar dit een contact is vanuit hogere sferen dan van waar binnen ik gewend ben om te werken. Van hem heb ik nog geen tekening, wel weet ik dat ik hem in het aardse leven gekend heb als Rafael, en via dit contact komt de channeling van de betekenis van de witte veer elders op deze site.

Op mijn spirituele pad heb ik ook bijzondere aardse helpers om mij heen. Ik kan ze niet tekenen maar erover vertellen doe ik graag. Want zo’n weg in ontwikkeling en uiting geven aan je “spirituele antennes” doe je weliswaar alleen, maar toch samen met anderen. Dat klinkt paradoxaal, maar is het niet. Ontwikkeling loopt via wisselwerking, en wisselwerking doe je samen met iemand. Of iemanden. Net wie er op dat moment die aanreiking biedt, waarvan je weet hee, dat is het!

(op de volgende pagina kun je verder lezen)