De dieren

Dieren, ze zijn er in alle soorten en maten. Fascinerend eigenlijk, dat ze er allemaal zo anders uitzien en tot andere dingen in staat zijn. Soms sta ik buiten in de tuin, en kijk ik hoe de duiven overvliegen. Zelfs zonder aanloop gaan ze zomaar de lucht in en landen met precisie op dat ene puntje van het dak. Moet je dat zelf eens proberen. Of doe eens of je een neus hebt van een meter of twee, dan pak je daarmee een pinda op en die stop je in je mond waarbij je niet in de knoop raakt met je oren die net zo groot zijn als je dekbed. Twee wapperende dekbedden eigenlijk. Vind je dat niet onzettend knap van de natuur?

Elke keer als ik met een dier praat, verwonder ik mij over de energie die zij hebben, het type energie ook. Een intense energie zoals de tijger, een zachte energie zoals de geit. Een “naar-buiten”- energie zoals de herdershond, de “naar-binnen”- energie zoals het konijn. En het paard? Die gaat voor vrijheid.

DDescaradoit is Descarado. Hij heeft op zijn manier gevochten voor vrijheid in zijn jonge leven, maar kreeg daar in Spanje niet de kans toe. Nu is hij bij Anny, en zij begrijpt hem naadloos. Zijn verleden zet hem nog vaak op het verkeerde been waardoor hij in paniek begint te rennen, maar ergens van binnen is hij aan het voelen dat hij echt kan vertrouwen op de zachte, warme, en ook aansturende hand van Anny. Die combinatie van vrijheid in het samenzijn, en toch aangestuurd worden, vind hij nog moeilijk, omdat de aansturing in Spanje hem letterlijk en figuurlijk zo pijn heeft gedaan. Maar Anny heeft geduld, een powervrouw die ja zegt als ze ruimte voelt en nee zegt als een grens noodzakelijk is. En Descarado snapt dit nu, en is beetje bij beetje dit voorbeeldgedrag van haar in zijn leven aan het overnemen. Het volwassen paard in hem is het paniekveulen in hem bij de hand aan het nemen, omdat hij voelt wat vertrouwen is. En wat Anny en Descarado elkaar geven vind ik zo prachtig, dat ik daar van ontroering gewoon een potje van kan gaan zitten janken.

En zo heeft elk dier heeft een eigen verhaal. En staan op een manier in verbinding met de natuur, die wij als mens eigenlijk een beetje vergeten zijn. Vroeger voelden we die verbinding meer dan nu in deze tijd. We stonden op als de zon hallo tegen de dag zei, en gingen samen met de kippen op stok. We keken naar de natuur om te zien wanneer we konden gaan zaaien en oogsten. In deze tijd staan we hier allemaal niet meer zo bij stil, toch? Voel jij verbinding met dieren, en wat ze je te zeggen hebben?

In deze tijd kennen we de dieren als dieren in de vrije natuur, huisdieren, dierentuindieren en op-ons-bord-dieren. En zo, vaak zonder dat je het in de gaten hebt, doen de dieren veel voor de mensen. Neem bijvoorbeeld de hond. De hond is bij ons, troost ons, en is trouw tot in zijn botten. De kat geeft ons rust, of je daar je hoofd nou wel of niet naar staat. Als ik onrustig ben, staat ineens onze oudste kat achter mij en mauwt mij als vanzelf uit hetgene wat ik aan het doen was waar ik zo onrustig van werd. Ik krijg dat zomaar, gratis en voor niks. En zo doet jouw dier dat ook voor jou. Zou je misschien ook iets voor je dier kunnen doen?

Soms krijg ik vragen over “probleemdieren” of weggelopen dieren. Honden die de hele dag blaffen, of bijten naar bezoek. Katten die overal plassen, of steeds maar mauwen totdat je er gek van wordt. Weet dan, dat het gedrag van het dier altijd jezelf spiegelt. Als zij opvallend gedrag of probleemgedrag vertonen, is dat omdat zij niet meer bij machte zijn om de baas te helen. Zo voel ik dat. Dieren zijn goed gegrond doordat zij én vier poten hebben én niet piekeren zoals wij tweevoeters wat ons in ons hoofd doet schieten. Via hun vier voeten voeren zij onze overtollige energie af. Of dat nu door stress, zorgen of gebrek aan focus is. Dieren spiegelen altijd, op een oprechte, liefdevolle manier. Laten we de dieren liefhebben en koesteren, dat is mijn wens.

Even the tiniest poodle or chihuahua is still a wolf at heart (Dorothy Hinshaw Patent, Dogs: The Wolf Within)

In order to keep a true perspective of one’s importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him (Dereke Bruce)